Nejdřív dobrá zpráva: Albánská vláda tento týden schválila vznik přírodního parku Vjosa. Krok má napomoci lepší ochraně této překrásné jihoalbánské řeky, která představuje jeden z posledních divokých toků v Evropě. A teď ta horší: Kabinet premiéra Ediho Ramy nevyslyšel výzvy řady ekologických organizací, prezidenta Ilira Mety nebo třeba hollywoodské star Leonarda di Capria, aby v údolí Vjosy vznikl rovnou národní park.
Jaký je v tom rozdíl a proč je to důležité? Národní park, který je v nejvyšším stupněm ochrany přírody, by totiž Vjosu nejspíše definitivně ochránil před stavbou přehrad. Ty už se zčásti už začaly budovat, v případě dokončení by přerušily dosud divoký tok Vjosy od pramene až po ústí do Jaderského moře.
Proti stavbě hrází na Vjose a jejích přítocích brojí již řadu let ochránci životního prostředí. Obávají se, že nižší stupeň ochrany, kterým je přírodní park, přehradám zabránit nedokáže. Nejde přitom pouze o budování přehrad, národní park by zamezil také plánované stavbě hotelových rezortů či průzkumným vrtům pro těžbu ropy.
Vláda současně zřídila tři další přírodní parky: řeku Shala (teče přibližně od Thethu a ústí v jezeře Koman), horský masiv Munella (na pomezí regionů Puka a Mirdita) a pramen Modré oko (poblíž Sarandy). K tomu vznikne nový národní park Albánské Alpy, který sjednotí do jednoho celku dva stávající národní parky Theth a údolí Valbony s přírodní rezervací Gash. Pod různým stupněm přírodní ochrany je nově již 21 procent albánského území.
Datum: 28. ledna 2022, zdroj: ATSh
Užitečné odkazy
Ubytování
Rezervujte si nejkrásnější ubytování v Albánii přes Booking.com.
Itineráře
Potřebujete pomoc s plánováním cesty do Albánie? Vytvořím vám itinerář na míru. Objednat si ho můžete zde.
Půjčení auta
Potřebujete v Albánii půjčit auto? S výběrem vám pomůže můj miniprůvodce.
Internet v mobilu
S aplikací Airalo získáte mobilní internet za pár korun. Zapomeňte na drahá roamingová data i shánění albánské SIM.
Zážitky
Vyhledávač Viator.com vám v Albánii zajistí nejrůznější zážitky, od výletů přes paragliding až po kurzy vaření.